„Klima, izložba pod uglom od 360°“

Postavljeno: 13.12.2015

-Ovu interaktivnu izložbu CSU realizuje sa ciljem da približi  mladim ljudima i široj javnosti izazove sa kojima se suočava predstojeća konferencija  COP21 u Parizu. Na ovoj Konferenciji, šefovi država i vlada, uz podršku civilnog društva, bi trebalo da postignu međunarodni dogovor koji bi omogućio da se globalno zagrevanje ograniči na manje od 2°C. Ovaj ambiciozan, cilj može biti ostvariv ukoliko bude uložen kolektivni napor, kaže Nenad Stanojević, direktor Centra.

Pristupajući klimatskim promenama kroz pogled fotografa Kadirvan Loizena, izložba pruža posetiocima mogućnost da analiziraju nedavne pojave koje se dešavaju na našoj planeti i poziva građane da postave pitanja o uticaju globalnog zagrevanja, njegovim uzrocima i odgovornosti ljudi za ovaj fenomen.Uz najnovije vesti i predstavljanje podataka iz geopolitike, ekonomije, energetike, zaštite životne sredine, tehnologije i nauke koji se odnose na klimatske promene, ona predstavlja projekcije klimatologa i omogućava da se bolje razumeju neophodne mere koje treba da budu preduzete radi ublažavanje efekata klimatskih promena, kao i potrebno prilagođavanje na njih.

Tokom trajanja izložbe organizovana je i radionica o temi „Moj doprinos održivom razvoju i očuvanju bio diverziteta“, u kojoj su se učenici kroz praktične primere učili o očuvanju prirode. Interaktivne radionice treba da odgovore na sledeća pitanja: Na koji način čovek doprinosi održivom razvoju? Da li je on svestan da, po svojoj prirodi, predstavlja deo bio diverziteta, il ipak nastavlja da se ponaša kao da mu ne pripada? U okviru naučnih radionica, profesori upućuju decu i omladinu na građanske inicijative koje svako od nas može svakodnevno da preduzme radi zaštite životne sredine.

Otvaranju ove izložbe prisustvovali su: dr Jelena Milanović, pomoćnik gradonačelnika za društvene delatnosti, Dragana Milićević, pomoćnik gradonačelnika za ekologiju, održivi razvoj i energetiku, šantal Milošević, predsednica Udruženja srpsko – francuskog prijateljstva UNION i druge ličnosti. U okviru ovog programa Danijela Božanić, šefica Odseka za klimatske promene pri Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, održala je u Kulturnom centru predavanje o temi: „Međunarodni okvir klimatskih promena-izazovi i mogućnosti Srbije“.

Živomir Milenković

 

Ostale vesti

back-to-top