Kruna – inicijativa za obnovu Lazarevog grada

Postavljeno: 08.12.2015

Narodni muzej Kruševac „ubeležio“ još jednu uspešnu godinu

Narodni muzej Kruševac ove godine imao je nekoliko značajnih izložbenih postavki, a nedavno je pokrenuo i inicijativu za obnovu Lazarevog grada, zajedno sa Eparhijom kruševačkom SPC, a uz podršku Grada Kruševca

– Obnova Lazarevog grada je kapitalni projekat za sadašnju, ali buduće generacije Kruševljana i Srbije u celini, čija je prestonica bio Kruševac u srednjem veku, pre i posle Kosovskog boja. Želimo da ova inicijativa preraste u državni projekat Srbije i da se uključe i druge brojne ustanove, institucije, organizacije i pojedinci – kaže Goran Vasić, direktor Narodnog muzeja.

Za početak je, objašnjava on, planirano formiranje Fonda za obnovu Lazarevog grada, koji će sakupljati sredstva isključivo za tu namenu. U skladu sa pristizanjem sredstava započeli bi radovi na restauraciji i rekonstrukciji stare srpske prestonice i to po sistemu korak po korak.

Inače, Narodni muzej ovu, 2015. godinu ispraća kao jednu od uspešnijih. U velikoj Sali Muzeja realizovane su dve izložbe: izložba slika sa Likovne kolonije „Vidovdanska viđenja“, na kojoj je učestvovalo 10 slikara i 14-toro dece u okviru dečijeg programa „Biberče“, i izložba „Istorija Korejske kulture“, zajedno sa Ambasadom Republike Južne Koreje, a rukovodilac ovog projekta bio je dr Ljubiša Vasiljević. U Kući Simića, u saradnji sa Narodnim muzejom iz Kraljeva, bila je izložba „Nušić između Kruševca i Kraljeva“, a realizovan je i  samostalni projekat „To su bili svatovi“ o svadbarskim običajima u Kruševačkom kraju. Umetnička galerija je priredila izložbu slika Bogdana Dobrote, a održana je i tradicionalna Oktobarska izložba 55. po redu, koja je godinu dana starija od čuvene beogradske. Izložba Legata Stevana i Stanislava Biničkog gostovala je u Republici Srskoj (Bijeljina, Višegrad, Foča) i izazvala pažnju posetilaca. Za ovogodišnju „Župsku berbu“ u Aleksandrovcu, a povodom sto godina Velikog rata, organizovana je prigodna izložba, a prikazana je i izložba o 12. puku „Car Lazar“.

Na konkursu Ministarstva kulture i informisanja Narodni muzej je dobio 5,5 miliona dinara, od kojih je najveći deo iskorišćen za uređenje stalne postavke i za nastavak arheoloških istraživanja na lokalitetu Bedem – Maskare i lokaciji   Ukosa, kod Stalaća, na Mojsinjskim planinama.

– Dobili smo projekat za Gradsku galeriju „Prepoznavanje“, tri godine za redom, a realizuje se u saradnji sa drugim galerijama u zemlji i inostrastvu. Uspešno je završen projekata „štampanje publikacije Običaji i obredi u Kruševačkom kraju“. U toku je izložba i predstavljanje publikacije „Kulturno nasleđe Kosova i Metohije“ koju realizujemo zajedno sa Narodnim muzejom iz Prištine i Etnografskim muzejom iz Beograda, a u Kući Simića spremamo izložbu „Srećan rođendan“ – najavljuje Goran Vasić, direktor Muzeja.

U narednoj godini Narodni muzej će konkurisati za obezbeđenje finansijskih sredstava za rekonstrukciju krova zgrade Slobodišta koji prokišnjava, kako bi se sačuvala stalna postavka u spomen streljanim rodoljubima u Drugom svetskom ratu, i za rekonstrukciju umetničkih ateljea i stvaranje uslova za njihovo korišćenje u ulici Majke Jugovića. Muzej izdaje i časopis „Kruševački zbornik“, koji  izlazi svake druge godine i uvek donosi aktuelne priloge iz istorije i kulture Kruševačkog kraja.

Ž. Milenković

Ostale vesti

back-to-top