Siguran glas

Postavljeno: 10.09.2016

Dijabetološki savez Srbije predstavio je danas javnosti rezultate kampanje Siguran glas koja je u martu pokrenuta sa ciljem unapređenja zdravstvene nege osoba sa dijabetesom u našoj zemlji

Potpredsednica Dijabetološkog saveza Srbije, Stela Prgomelja, ukazala je na težak položaj i  ključne probleme sa kojima se suočavaju osobe sa dijabetesom u našoj zemlji.

akcija-2Tokom trajanja kampanje Siguran glas ukazali smo javnosti na tri goruća problema sa kojima se suočavaju, svakodnevno, osobe sa dijabetesom u našoj zemlji. To su nepostojanje inovativnih terapija za lečenje dijabetesa Tipa 2 koje se finansiraju sredstvima RFZO, nedovoljan broj tračica za merenje šećera u krvi i nedovoljan broj pedijatrijskih endokrinologa u zdravstvenim ustanovama u Srbiji. Naša namera i osnovni cilj ove kampanje bili su da svi zajedno, građani, lekari, država, uradimo makar malo kako bi  svim ljudima koji se bore sa dijabetesom bilo malo lakše. Verujem da smo na dobrom putu i da će Ministarstvo zdravlja pozitivno odgovoriti na naše zahteve i time značajno unaprediti položaj osoba sa dijabetesom u Srbiji – rekla je Prgomelja.

Predstavnicima medija obratila se i dr Sandra Stanković iz Klinike za dečje interne bolesti Kliničkog centra u Nišu, koja je ukazala na posebno težak položaj dece obolele od dijabetesa i mali broj pedijatrijskih endokrinologa kod nas. Ohrabrujuće deluje, prema njenim rečima, podatak da je Ministarstvo zdravlja u poslednje dve godine odobrilo oko 3.000 specijalizacija i užih specijalizacija i da je, uz saglasnost vladine Komisije, zaposleno više od 2.000 zdravstvenih radnika, od čega oko 1.000 lekara.

picsart_09-10-09-27-05Pomoćnica ministra zdravlja za lekove i medicinska sredstva dr Dragana Vujičić podsetila je prisutne da je ove nedelje formirana posebna vladina Komisija čiji je jedan od prioriteta što skorije rešavanje problema uvođenja inovativnih lekova na listu lekova RFZO.

Nove i savremene inovativne terapije bi svakako doprinele boljem položaju osoba sa dijabatesom, baš kao što se to očekuje i od izmena Zakona o zdravstvenom osiguranju, koji kao nacrt ovih dana ulazi u javnu raspravu i kojim su predviđene brojne izmene pre svega u interesu pacijenata, istakla je dr Vujičić.

Dijabetološki savez Srbije je do sada, u okviru kampanje Siguran glas, prikupio više od 3.000 potpisa podrške građana unapređenju zdravstvene nege osoba sa dijabetesom u našoj zemlji.

Ostale vesti

back-to-top